Slavernij

 

 

Slavernij speelde een belangrijke rol in het Romeinse Rijk. Slaven deden het  grootste deel van het werk. Zij werkten op boerderijen en in de mijnen. Ook werkten zij in de huishoudens van rijke Romeinen, voor de staat en als gladiatoren in de arena. Er waren dan ook veel slaven in het Romeinse Rijk. Aan het eind van 1e eeuw v. Chr. waren er alleen al in Italië 2 miljoen(!) slaven.

Wat is een slaaf?

Een slaaf is een mens. Maar een slaaf is ook een eigendom zonder ziel. Zoiets als een pop. Het was van jou, je eigendom. De eigenaar van de slaaf kon ermee doen wat hij wilde. En niemand mocht daar iets tegen doen. Want het was je recht om je slaaf te behandelen zoals jij dat wilde. Het was voor de slaven heel belangrijk wat voor mens je eigenaar was. Sommige eigenaren waren goed voor hun slaven. Anderen waren zeer slecht voor hun slaven.

Hoe was het leven van de slaven?

Slaven in de huishoudens en slaven in dienst van de staat hadden een redelijk goed leven. Het werk was niet zwaar en zij werden redelijk goed behandeld.

De slaven op de boerderijen en in de mijnen hadden wel een zwaar leven. Zij moesten de hele dag hard werken en werden vaak zwaar gestraft met stokslagen en folteringen. Ontsnappen was heel moeilijk omdat zij streng werden bewaakt. Zij droegen vaak een voetklem. Ook kon iedereen goed zien wie een slaaf was. Om hun nek zat een halsband waarop de naam van de eigenaar stond. Ook waren de slaven vaak gebrandmerkt. Dan was er met een gloeiende pook een teken op het voorhoofd gemaakt.

Slaven werkzaam in de steengroeves

Hoe kwamen de Romeinen aan slaven?

De Romeinen kregen de meeste slaven uit  hun veroveringstochten en uit de slavenhandel.

Als de Romeinen een gebied veroverden, werd een groot deel van de bevolking als slaaf naar Italië afgevoerd. Julius Caesar liet na zijn verovering van Gallië ruim 1 miljoen (!) slaven uit de nieuw veroverde gebieden verkopen.

Toen de veroveringstochten voorbij waren, maakten de Romeinen gebruik van de slavenmarkten. Op de slavenmarkten werden mensen verkocht die het slachtoffer waren van piraten. Die overvielen steden, namen de bewoners gevangen en verkochten de mensen als slaven op verschillende slavenmarkten. De belangrijkste slavenmarkt was de markt op het Griekse eilandje Delos. Hier werden op één dag wel 10.000 slaven verkocht. Daar kochten de Romeinen hun slaven.

Kwamen de slaven niet in opstand tegen hun meesters?

Een aantal keren zijn er slaven in opstand gekomen. De bekendste slavenopstand was die van Spartacus.

Spartacus ontsnapte in 73 v. Chr., samen met 80 andere slaven uit een gladiatorenschool in Capua. Zij verscholen zich in de heuvels rond de Vesuvius, een vulkaan in de buurt van Napels. Vandaar uit ondernamen zij strooptochten waarbij zij boerderijen overvielen. Toen dit bericht zich door Italië verspreidde, ontsnapten veel slaven en vluchtten naar Spartacus. In een korte tijd stond Spartacus aan het hoofd van een “leger” van wel 70.000 ontsnapte slaven.

De Romeinen probeerden de opstand neer te slaan maar werden meerdere malen verslagen. Pas toen zij de slaven met tien legioenen soldaten bevochten, hadden zij succes. Spartacus en zijn “leger” werden door heel Italië opgejaagd en in 74 v. Chr. verpletterend verslagen. Spartacus stierf tijdens het gevecht. Zesduizend man werden gevangengenomen en gekruisigd langs de Via Appia, de hoofdweg van Rome naar Zuid-Italië.

Slaven hangen aan het kruis langs de Via Appia